KADINLARIMIZ / Hatice Eroğlu Akdoğan

KADINLARIMIZ -Sofrada Yeri Ağzında Dili Olmayan –

Hatice EROĞLU AKDOĞAN

Ceylan Yayınları, 2017

 

Yaşadıklarımız en iyi öğreticidir. Başkalarını anlamamızı kolaylaştırır. Bazen anladığımızı sanırız. Hatta içten üzüldüğümüzü fark ederiz. Değiştirmek için de çaba harcadığımız olur. Aile büyüklerimizin değişmelerini bekleriz. Bu değişim daha çok kadınlardan beklenir. O değişirse eğer…

Bu kitabı okuduktan sonra büyüklerimizi aslında hiç anlamadığımı fark ettim. Bunu değiştirmeleri için destek vermeye, acılarını hafifletmek için dikkatlerini başka şeylere odaklanmalarını sağlamaya çalıştım.  Bu yeterli değilmiş. Sorunu çözmek için bilmek önemli. Ama bu sorun öyle sadece büyüklerimizin yaşadığı bir sorun değil. Bunu da bilmemiz gerekiyor. Kitap da bunu sağlıyor; bilmemizi ve öğrenmemizi. Sorunu çözmek de bize düşüyor. Kitapların bizi birbirimize bu kadar bağlayabileceğini daha önce düşünmemiştim. Benim için çok aydınlatıcı oldu. Yaptıklarımın doğru olduğunu biliyorum ama sorun yeterli olmayışı, onlara bunu anlatmamış olmam, başka hayatların olduğuna örnek vereceğim benim dışımda kimsenin olmaması. Benim onların gözünde yabancı olmam… Uzar gider bu. En iyisi kitaba dönelim.

Değişik bölgelerde yaşayan kadınlarla yapılan görüşmeler sonunda bu kitap ortaya çıkmış. Kadınların ortak sorunları  geleneklerin kıskacında kalmak. Bunu aşmak için kadınların birbirlerini desteklemediklerini görürüz. Tersine kendi yaşadıklarından farklı olmadığı için katlanılması gereken bir durum olarak aktarılır ve eve yeni gelen kadın her zaman ezilir.

Sayfalarca yazılır bunun üzerine.

Büyüklerimizin yaşadıklarını daha iyi anlamak ve yaptıklarımızın dışında başka ne yapabileceğimizi düşünmek için okunmalı derim.

İyi okumalar.

 

2 yorum

  1. Kitabın içerik açasından değerini çok iyi ifade etmiş; kendi adına önemli sonuçlar çıkarmışsın. Sözlerin çok isabetli. Teşekkür ederim. Yaşasın Kadın Dayanışması!

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*