MİŞKA / ŞOLOHOV- May Yayınları, 1978
1965’de Nobel Ödülü alan Sovyet yazar, Mihail Şolohov Kazakların başkaldırışını anlatır eserlerinde. Mişka adlı çocuk öyküsü de yine iç savaştan ve Kazakların başkaldırışından söz eder.
1978 yılında çocuklar için basılan kitabın okur sayısını düşünüyorum. Bu kitap sandıktan çıktı. Şaka şaka kitap kutuların birinden çıkardım. Şimdiki çocukları düşündüm. Olayların geçtiği yılları düşündüm.
Şolohov, 1917 yılında Ekim Devrimiyle yaşanan iç savaşta devrimci hareketin içinde yer alır. 1926 yılında ilk olarak Don Hikâyeleri yayımlanır. O yıllarda bugün olduğu gibi iletişim araçları yoktu ama bu kitaplar basılıyor ve okurlarına ulaşıyordu. Okur yazar oranını da düşünürsek… Bugünün okur yazar oranını da düşünürsek… Bugün için bizlerin şanslı olduğuna inanıyorum. Fakat değişim öyle hızlı ki bugüne uyum sağlamaya çalışırken unutmamamız gerekenleri de unutuyoruz sanki. Modernite bize birçok şeyi unutturuyor. Tarihi yazanlara değil, yaşayanlara sormalı. Onların anlatacakları olmalı. Bu anlatıları yazacak yazarlar olmalı. Günümüzde yaşananlar televizyon ve internetten boy boy fotoğraflarla verilerek haber olarak geçiyor. Edebiyatta sesini duyuramadan araya bir başka gündemdeki haber giriyor. Değişmeyen tek şey sanırım tarihin anlatmadığı yaşanan acılar. Fotoğrafların anlatamadıklarını anlamaya çalışmak gerek. Demek ki yaratıcı yazarlık yerine fotoğrafları yaratıcı okuma yaygınlaştırılmalı. İşte yeni bir iş alanı daha doğmuş.
“Çete köyümüze girdi. Babamı öldürdüler. İcra komitesini yakıp kül ettiler, dedem de bana ata atlayıp buraya son hızla gelmemi söyledi.” s.71
Don Kıyısında Hasat ve diğer kitaplarını büyük bir zevkle okudum. Özellikle Şukar Dede beni çok etkilemişti. Bir yazarın bunu tavsiye etmesi çocuklar üzerinde daha fazla etkili olacaktır. Duyarlılığın önemli ve etkili olacağına inanıyorum.Çocuklar adına sana teşeşekkür etmeyi borç biliyorum.
Teşekkür etmekten başka bir şey gelmiyor elimden. Yazmaya devam etmekten başka…