GÜNLÜKLER – 10 Haziran 2021
Önemli bulduğum bir soru var, yanıtını veremiyorum. Çocuklar için felsefe çalışmalarında günlük çalışmanın sonunda çocuklar sorulara net yanıtlar veriyor oluyor mu? Yanıtlarla mı günü bitiriyor, çocuklar da bunun farkında mı oluyor? Çıtır Çıtır Felsefe ile ilgili sorduğum sorulara verdiği yanıtlar beni çok şaşırttı. Kitapta verilen örneklerden yola çıkarak kesin yanıtlar verdi. Çok güldüm gerçekten. :)) Genç kızı görmedim gördüğümde ona da soracağım. Otuz iki kitabı da okudu. Görüşlerime hep karşı çıkıyor. Kesin yanıtlar veriyor ve soruları henüz onu sıkıştıracak şekilde soramıyorum. Annesi araya girip benim kurs aldığımı anımsatıyor ona. Yine de faydası olmuyor şimdilik. Altı haftalık sorgulama bana bunu yaptırıyorsa sonrasını düşünemiyorum; öyle mi gerçekten? Yanıt vermekten korkar mı olacağım?
Çocuklar için felsefe kitaplarıyla çalışmanın zor olduğu da bu durumda netlik sağlıyor bende. Yanıtlar veriyor okuyucu. Ve yanıtların verilmesinin kolay olduğu inancı veriyor gibi. Edebiyat eserleri ise gerçekten merak uyandırıyor. Kısa ve öz anlatım işe yarıyor. Bunlarla çalışmak çok daha kolay ve eğlenceli. Çocuk genç yetişkinin yanıtı bildiğini düşünüyor olmalı. Amaç çözümleme olmasa da sorularla ister istemez çözümleme sağlanmış oluyor. Çocuklarla söyleşilerimde kendi öykülerimle bir şeyler yapmaya çalışıyordum ki bundan sonra bilinçli olacağım için çok daha güzel olacak.
Ben iki öyküde arada kaldım. Cömert Ağaç ve Balık Tutma Dersi. Direk çözümleme girdi işin içine ve yorumum olumlu olmadı. Balık Tutma Dersi bugünün önceden kestirilmesi bence. Cömert Ağaç zor bir öykü geldi bana; çözemedim.
Çocukların konuşmalarından sınıf içi diyaloglardan paylaşım yapacak mıyım bakalım?
“Bu hafta yeni bir kitapla tanıştım. Prof.Dr. Türker Kılıç’ın kitabı Ayrıntı Yayınlarından çıkmış. Youtubeda videoları var. Çok ilginç ve benim düşünceme yakın hissettim. Yeni bir kültür oluşumundan söz ediyor ve çalışma ekibine katılımın sağlanmasını istiyor. Felsefedeki sorgulamalarla yani doğru sorularla ekosistem ekokültür için kendimizi değiştirebiliriz düşüncesindeyim. “Yaşam için insan.” ” Bu tırnak içine aldığım paragraf tamamen reklam amaçlıydı :))) Ama gerçekten de ilgilenmeye başladım. Öneririm.
Uzun bir sessizliğin ardından kalemi aldım elime. Çocuklar İçin Felsefe Eğitmenliği Eğitimi ilk bölümü iki hafta sonra son bulacak. İlk haftalarda çok eğleniyordum. Şimdilerde ise eğlenmekten çok düşünüyorum.
“Düşünüyorum öyleyse varım.”
Yanıtlar bulunca eğlenir miyim?
Bu fani dünyada eğlenmek nedir?
“Yaşam için insan.”
Bir yanıt bırakın