ÇOCUKLARLA KİTAPLARLA YOLCULUKLAR      6 Temmuz 2024 / Cumartesi

ÇOCUKLARLA KİTAPLARLA YOLCULUKLAR      6 Temmuz 2024 / Cumartesi

Bir hafta önceydi. İlkokul ve ortaokul sıra arkadaşım M. geldi. Ona ilkokulda okuduğu ve unutamadığı kitapları sordum. Önce hatırlayamadı. Daha sonra teker teker yazarlar, kitapların adları sayılmaya başlandı. Uçan Otomobil, Paul ve Virginia’ni o da okumuş. Babasının bakkal dükkânı vardı ve okul dışında orada olurdu. Kitap da satıyorlarmış ve bu kitapları yutarcasına okumuş. Gazeteler, dergiler… Foto Romanlar, Tommix Teksas’lar da okudukları arasındaydı. Tommix Teksas kitaplarının yazıları çok küçüktü ve öğretmenlerimiz okumamızı istemezdi. Bugün de çocukların öğretmenlerinden gizli okudukları kitaplar var.

Bugün de ortaokul Türkçe öğretmen arkadaşımla konuştum. Elbette ona da aynı soruları sordum. Hepimiz gibi onun da ilk başta aklına bir şey gelmedi. Biraz kazıdık geçmişi. Fadiş, dedi. Pinokyo, dedi. Bir de masalları saydı. Heyecandan aklına başka bir şey gelmiyormuş. Kitapları il kütüphanesinden alıyormuş. Kaşağı’yı hiç unutamadım, dedi. Olumsuz anlamda anımsıyordu. Kardeşin olsaydı ne düşünürdün? Kardeşim olsaydı ben böyle yapmazdım, dedi. İlkokul öğretmeninin okumaya bir katkısı olmadığını söyledi. Ortaokul kitaplarını anımsıyordu. Aziz Nesin, Orhan Kemal, Erol Toy… Seni çarpan kitaplar? Zübük, İnce Memed… Yabancı kitaplara pek girmedim, diye yanıtladı. Lisede de Rus Edebiyatından başlamıştı. Okumanın tadını aldıktan sonra elimden bırakamıyordum, dedi.  Bugünün bilgisiyle geçmişini açıklıyordu. Arkadaşlarımla sohbetten daha farklı bir tat veriyordu. Şimdi de aynı şekilde okuduğunu söyleyebilir misin? Öğretmen olarak olmazsa olmaz hangi kitap? Küçük Prens. Öğretmenliğinde de özet olarak anlattırır ve yazmalarını istiyormuş. En önemli olan da masalları değiştirerek anlatmalarını grup çalışması olarak yaptırması. Daha sonra düşünmesini ve bu soruları tekrar yanıtlamasını istedim.

Bana bu soruları neden sorduğumu sordu? Bilmiyorum, yanıtını verdim. Bilmiyorum.

Bu gece dört sayfa bir yazı yazdım, Bizim Çağ Edebiyat için. Beş kitap  çocuklar ve gençler için önerebilir miyim? Son aylarda okuduğum özellikle de yetişkinler için yazılmış ama sonra da çocuklar için kısaltılmış kitaplardan ikisini seçtim. Önerim, kitapları yetişkinler de okuyacak ve çocuklarıyla konuşacaklardı. Bu kitaplar üzerine birlikte konuşmak için güzel bir çalışmaydı, benim için yani. Bir de Çocuklar İçin Felsefe (ÇİFEL) üzerine yazılmış bir kitap önerdim. Yazarı Ediz Dikmelik. Kendisinden aldığım eğitim, hastalık sürecime denk geldiği iki üç ay katılamamıştım. O dönemlerde okuyamıyor, aslında itiraf edeyim, okuduğumu anlamıyordum. Şimdi acaba kitaplara felsefi yaklaşımlar, okur yolculuklarına farklı bir yaklaşım sağlayabilir mi, diye düşündüm. Bu okur yolculuğunun nasıl başladığını önceki günlüklerimde yazmıştım. Yazdıklarımı tekrar okuyup Feridun Andaç’ın açacağı atölyeye katılmak için bir deneme denemesi yazıp gönderdim. Bunu da paylaşmayı düşünüyorum. Tam olarak deneme denemez, sadece deneme denemesi.  Yine de paylaşacağım.

Kaç çocuk okudukları kitapların yazarlarıyla buluşmuştu? Bugün isimlerini hatırladıkları kimler? Kitaplarının konusu akıllarında kalmış mıydı? Artık çocuklara çalışmadığım için araştırma yapma şansım yok. Ancak bu yazımı okuyan okurlardan yanıtlar alabilirim. Yazmak isteyen olur mu? Çok şey beklemiyorum değil mi? Bu soruları çocuklarınıza da sorabilir ve benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Bekliyorum.

Yanıtları sevinçle karşılayacağım.

Yorumlar bölümünden yazabilirseniz 😊))

 

2 yorum

  1. Çocukken sadece okumaya odaklanırdım. Yazarlarını merak ettiğimi hatırlamıyorum. Şimdilerde kim yazmış öğreniyorum ki yazan biri olarak; özellikle ünlenmiş yazarları bilmemek ayıp olmasın diye 🙂

    Benim için de yazdıklarımın okunması ve okuyana yeni pencereler açabilmesi yeterli Nermin. Ben arka planda olmalıyım.

    • Çocuklar okudukları kitapların yazarlarını bilmiyor genellikle. Ben de bunun hiç önemli olamadığını düşünüyorum. Hatta kitabın sayfa sayısına kadar soruyorlar. Ben bile önem vermiyorum. Önemli olan okumak ve okuduğunu anlamak.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*